DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Sunday, November 12, 2017

TOMATO CHUTNEY



TOMATO CHUTNEY

1 kg tomato,dibasuh dan cincang dikisar menjadi puree. Ketepikan

½ cawan sos tomato

150 gm bawang besar,dihiris halus

10 tangkai chilie padi hijau (yang panjang) dibelah 2

8 ulas bawang putih,dicincang halus

40 gm halia,dicincang halus

1 s/m serbuk chilie

½ s/m serbuk ketumbar

Garam secukup rasa

1/3 cawan minyak

1 s/t biji sawi

1 s/t jintan putih

1 s/t kadalai parupu

1 s/t urad dhal

½ s/t serbuk asafetida

3 tangkai daun kari

Sedikit daun ketumbar

1.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi,jintan putin,urad dhal dan kadalai parupu kacau rata. Masukkan bawang,chilie,halia,bawang putih dan daun kari tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi sedikit perang.

2.    Kecilkan api dan masukkan serbuk asafetida,serbuk chilie dan serbuk ketumbar kacau rata dan tuangkan puree tomato dan sos tomato kacau rata dan biarkan mendidih dan kacau selalu hingga pekat sedikit dan naik minyak. Tutupkan api dan tabor dengan daun ketumbar. Sedap di makan dengan idli atau pun thosai.

Nota: jika tak suka pedas sangat boleh kurangkan chilie padi.






No comments: