DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, November 13, 2017

BIRYANI AYAM PEDAS


BIRYANI AYAM PEDAS

500 gm ayam,dipotong saiz sederhana dan di gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan selama 30 mint

350 gm beras basmathi panjang,direndam selama 30 mint.

3 cawan air atau pun air rebusan ayam.

½ cawan yoghurt

150 gm tomato,dicincang

250 gm bawang besar,dihiris halus

6 tangkai chilie hijau,dibelah 2 (kurangkan jika tak suka pedas)

2 s/m pes halia bawang putih

½ s/t serbuk kunyit

2 s/m serbuk chilie

½ s/m jus lemon

2 ketul chicken cube,jika suka

Garam secukup rasa

Segenggam daun pudina dan daun ketumbar

2 daun bay*

4 biji buah pelaga*

4 kuntum bunga cengkih*

3 s/m ghee

1 s/m minyak

Bahan rempah biryani:

1 kuntum bunga lawang

3 s/t biji ketumbar

1 s/t lada hitam

1 s/t jintan manis

1 s/t jintan putih

4 tangkai bunga cengkih

4 biji buah pelaga

1 helai daun bay

1.    Sangai bahan rempah biryani sampai naik wangi dengan api yang kecil. Sejukan dan kisar menjadi serbuk. Ketepikan.

2.    Panaskan minyak dan ghee dalam periuk rice cooker ( periuk diletak di atas api) bila sudah panas masukkan bawang dan tumis higga menjadi sedikit perang.  Masukkan chilie dan pes bawang putih halia tumis hingga hilang bau bawang putih.

3.    Masukkan tomato dan kacau rata dan masuk serbuk kunyit,chillie dan serbuk kisar tadi kacau rata dan masak hingga tomato menjadi lebik dan naik minyak

4.    Masukkan cube ayam jika guna kacau rata dan tuangkan yoghurt dan jus lemon dan kacau rata. Masuk daun pudina dan ketumbar dan masukkan ayam kacau rata dan masak hingga ayam menjadi putih.

5.    Tuangkan air dan kacau rata rasa dulu baru masak garam. Masukkan beras dan kacau rata dan angkat periuk dan letak dalam cooker dan masak seperti biasa. Sajikan dengan raita.
  



No comments: