Tuesday, June 23, 2015

SAMBAR ( KARI DAL )



SAMBAR
 
2 cawan kacang dal, di-rendam 4-5 jam sampai kembang.
1.litre air
10 ulas bawang putih,dibelah 2
2 inche halia,tumbuk kasar
1 s/m jintan manis
3 tangkai chili hijau
 
Saya rebus semua bahan diatas dengan pressure cooker sampai dal betul2 empuk 
 
Sayur:
 
300 gm ubi kentang,belah 4
 
150 gm kacang panjang
 
200 gm carrot
 
200 gm tomato
 
1 cawan santan pekat
 
Garam secukup rasa
 
Bahan tumis:
 
2 biji bawang besar,dihiris halus
 
6 tangkai chili kering dipotong
 
3 tangkai daun kari
 
1 s/m biji sawi
 
1 s/t jintan putih
 
4 s/m minyak
 
Di-campur sekali
 
1 s/t  kunyit
 
1 s/m serbuk chili
 
1 s/t serbuk jintan manis
 
1. Bila dal sudah empuk masukkan 6 cawan air dan ubi kentang  dan biarkan sampai mendidih. Masak sampai ubi 1/2 masak.
 
2. Masukkan sayur lain dan santan dan biarkan mereneh . Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis biji sawi,jintan manis,bawang,chili kering dan daun kari hingga naik wang dan bila bawang menjadi kuning tutup api dan masuk bahan campur and kacau dan tuang ke dalam dal tadi. kacau rata dan masak hingga sebati dan sayur semua masak.
 



 
 

7 comments:

adda syuhada said...

Saya suka makan ngn roti canai..
tp bab nk buatnya tu...ya ampun.....malas sungguh

Kjee said...

Nak try your version Chef. Tq.

Thyaga Rajan said...

adda syuhada..memang sedap kalau makan dengan roti canai...thank you for your comment.and for visiting my blog.

Thyaga Rajan said...

Kjee thank you so much...ini bukan version I tapi version orang india masak kari dal. Hope you will like it..take care.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Anonymous said...

sy tertarik untuk mencuba..bahan yg dicapur sekali tu digunakan waktu bila ye..harap beri tunjuk ajar

Unknown said...

saya memang suka makan masakan india