Monday, January 23, 2017

BISKUT WALNUT CINA




BISKUT WALNUT CINA

Resipi asal dari Amy Beh

125 gm gula castor

1 cawan minyak

60 gm kacang walnut,cencang

(A)

300 gm tepung

1 s/t serbuk penaik

11/2 s/t soda bikarbonat

¼ s/t ammonia

1 s/t garam

Untuk sapu atas:

2 biji kuning telur,dipukul

Sedikit bijan,jika suka

1. Ayak (A) ke dalam mangkuk adunan. Masuk gula dan walnut yang di cencang gaul rata. Tuangkan minyak dan uli menjadi doh yang lincin.

2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian 60 gm. Betuk bulat dan tekan kebawah sedikit menggunakan ibu jari di tengah nya.

3. atur biskut di-atas dulang yang di sapu dengan sedikit minyak. Sapu biskut dengan kuning telur dan tabur dengan sedikit bijan. Bakar dalam oven ketuhar yang bersuhu 170c selama 25 atau 30 minit atau sehingga perang. Sejukan dan simpan dalam tin.






1 comment:

Unknown said...

apa fungsi ammonia dalam biskut ni?