BIHUN GORENG TAUFOO
300gm bihun,direndam sampai lembut tuskan
2 keping taufoo,digoreng dan potong 4
140gm ayam,
60gm lobak merah,dimayang
2 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih,cencang halus
1 biji bawang besar,mayang
2-3 sudu besar minyak
1 cawan air
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi masukkan bawang putih. Tumis hingga karing.
2. Masukkan ayam,taufoo,sos,garam dan air biarkan sampai air mendidih. Masukkan bihun and gaul rata
sampai air kering. Masukkan lobak merah.Dan gaul rata hidangkan.
NASI PUDINANasi pudina ini ada banyak cara memasaknya. ini ada lah satu dari pada nya. Saya akan upload kan lagi cara lain.
600gm Beras basmathi,rendam 1 jam,tuskan
130gm Daun pudina,cencang
2 biji Tomato,cencang
200ml Susu cair
800ml Air
1/2 sudu teh Serbuk kunyit
1 sudu teh Serbuk jintan manis
1 cube stock Ayam,kalau suka
Garam secukup rasa
Gajus
Bahan2 kisar sampai lumat
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 cm haila
2 biji chili hijau
Bahan2 tumis
4 sudu besar minyak sapi
1 batang kayu kulit manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 biji bawang besar,mayang
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bawang garing.
2. Masukkan daun pudina dan tomato masak sampai tomato hancur
3. Tuangkan ke dalam periuk electric rice cooker. Masuk beras,susu,air,bahan gilling,garam,serbuk jintan,cube ayam kalau guna dan serbuk kunyit kacau rata.
4. Masak dengan rice cooker sampai masak. Bila sudah masak tabur dengan gajus,bawang goreng,kismis dan hidangkan.
BAHAN2 UNTUK NASI BIRYANI |
LAUK NASI BIRYANI |
SINDHI BIRYANI |
Di-India ada 100 macam biryani dan ini ada lah 1 dari pada nya. Nanti saya akan uploadkan rec biryani lain. Terima Kasih kapada GEETA JAYABALAN daripada CULINARY CAPERS
1 ekor Ayam,buang kulit dan potong besar.
4 biji bawang beasr,mayang
5 biji Lada hijau,belah 2 dan potong 2
3 biji Tomato,cencang
50 gm Daun pudina,cencang
50 gm Danu ketumbar
1 cawan Tairu,pekat
1/2 cawan paste bawang putih
1/2 cawan paste halia
11/2 cawan minyak sapi & minyak
2 cube stock ayam,Kalau suka
Garam secukup rasa.
Masala Biryani
10 kuntum bunga cengkin
10 biji buah pelaga
3 sudu teh jintan manis
3 batang kayu kulit manis
1/2 biji buah pala
1 sudu lada hitam
8 sudu teh serbuk chilli
Kisar semua bahan2 di-atas dan ayak atau pun boleh di-gilling sampai lumat.
1. Panaskan minyak goreng bawang hingga garing. Masukkan paste halia dan paste bawang putih dan goreng hingga wangi.
2. Masukkan ayam goreng sampai garing sedikit masuk masala biryani, tomato,tairu,cube ayam (kalau guna) dan garam kacau rata.
3.Selepas 5 mint masuk chilli hijau,daun pudia,daun ketumbar dan air kacau rata. Biar mendidih dengan api yang perlahan. Masak hingga pekat. Suaikan rasa.Ketepikan,Masak nasi.
Menyediakan Nasi
300gm Beras basmathi,direndam 1 jam basuh dan tuskan.
4-5 sudu besar minyak sapi
20gm daun pudina,cencang
20gm daun ketumbar,cencang
100gm gajus
50gm kismis
1 batang labuk merah,potong cube,kalau suka
1 cube stock ayam kalau suka
200ml susu cair
500ml air
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak sapi tumis bawang hingga garing. Masukkan kayu kulit manis,cengkih dan buah pelaga di-dalam periuk elektrik yang diletak di-atas api.
2. Masuk paste halia dan bawang putih goreng hingga garing. Masukkan air,susu,garam dan cube ayam. Kacau rata.
3. Masuk beras,daun pudina,daun ketumbar,gajus,kismis dan lobak merah kacau rata. Angkat periuk elektrik dan masuk dalam bekas nya dan masak dengan electrik. sampai masak.
Bahan2 Tabur
60gm daun pudina
150gm gajus goreng dibelah dua.
150gm bawang goreng
3 biji ubi kentang,buang kulit,potong dan goreng
150 gm kachang pea
1.Dalam periuk lain. Ambil 2-3 senduk nasi dan ratakan di-dalam nya.
2 (A).Ambil ayam yang telah dimasak tadi 2-3 ketul dan letakkan di-atas nasi curakan sedikit kuahnya. Tabur sedikit daun pudina,gajus,bawang goreng,ubi kentang dan kacang peas.
3. Tutup dengan 2-3 senduk nasi dan ulangi langkah (A) hingga habis nasi dan lauknya.
4. Tutup periuk dan masuk dalam ketuhar 180c selama 1 jam. Hidangkan
BERAS BASMATI ini tidak ditanam di-negara ini tetapi diimport dari India. Beras ini sesuai untuk memasak nasi beriani,tomato dan lain2. Sebelum memasak beras ini rendam 1 jam.
Add caption |
.
BIRYANI KAMBING,Recipe nya sama dengan biryani ayam, 1kg daging kambing dipotong besar dan di rebus sampai empuk,air diguna untuk masak nasi. |
NASI MINYAK |
Nasi minyak ini ada lah satu dari pada 30 cara memasaknya mengikut kaum orang India. Ada juga yang berwarna kuning.
300gm Beras basmathi.di-rendam 1 jam,tuskan
625ml Air
125ml Susu sejat
Garam secukup rasa
Bahan2 Tumis
1 biji bawang besar,mayang
3 biji bawang putih,tumbuk
2 cm halia,tumbuk
2 cm kayu kulit manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sudu besar minyak sapi
Bahan2 tabur
150 gm gajus,goreng
100 gm Kismis
100 gm Kachang peas
Bawang goreng secukup nya
1. Panaskan minyak sapi,tumis bawang dan rempah ratus di-dalam periuk nasi eletrik yang di-letak atas api.
2. Masukkan halia dan bawang putih tumis hingga garing
3. Masukkan air,susu,garam dan beras kacau rata dan tutup periuk dan angkat periuk dari api dan masuk dalam bekas eletrik nya. Bila sudah masak tabur dengan bahan2 tabur dan hidangkan
NASI LEMON |
200gm Nasi,sejuk
1 biji Buah Lemon,ambil jus nya,boleh di gantikan dengan jus limau nipis.
Garam secukup rasa
Bahan2 tumis
2 biji lada kering,dipotong 3
atau 2 biji lada hijau
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham dhall
2 sudu besar kadalai paruppu
1 tangkai daun kari
1/4 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu besar minyak
Sedikit air kalau perlu
Garam secukup rasa
Gajus untuk di-tabur
Tumis bahan diatas dengan minyak hingga wangi. Masukkan juice dengan sedikit air,garam dan serbuk kunyit. Kacau sebentar campur nasi gual rata. Goreng hingga kering. Tabur gajus dan hidangkan.
NASI LEMON |
NASI TOMATO |
NASI TOMATO
Nasi tomato ini pun ada banyak variasi. Ini ada lah satu dari pada nya.
300gm beras basmathi,rendam 1 jam basuh dan di-tuskan
400ml air
100ml susu cair
1/2 cawan tomato puree
1 cube stock ayam,kalau suka
20gm daun pudina,cencang
Gajus & Kismis & Bawang goreng untuk tabur
Garam secukup rasa
Bahan2 Tumis
4-5 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar,mayang
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu kulit manis
3 biji buah pelaga
1sudu teh paste halia
1sudu teh paste bawang putih
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi eletrik di-letak di-atas api, tumis bawang dan rempah ratus hingga bawang garing. Masuk paste dan goreng hingga wangi baunya.
2. Masukkan beras,garam,tomato puree,susu,air,daun pudina dan cube ayam kalau guna.
3. Angkat periuk dan masuk ke-dalam bekas nya. Kacau rata dan masak. Bila sudah masak tabur dengan gajus,bawang goreng dan kismis. Hidangkan
NASI TOMATO |
NASI KELAPA (THENGAI SAADAM) |
200gm Nasi
1 1/4 cawan kelapa parut
Bahan2 Tumis
4-5 sudu besar minyak atau minyak sapi
3 biji lada kering atau 3 biji lada hijau potong 4
1 sudu teh biji sawi
11/2 sudu ulutham paruppu
2 sudu teh kadalai paruppu
1 sudu teh jintan manis
2 tangkai daun kari
100gm gajus
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
1. Panaskan minyak masuk lada hijau atau lada kering ,biji sawi,paruppu2,jintan manis,daun kari dan gajus. Goreng terus masuk air dan garam masuk kelapa dan kacau rata goreng hingga wangi. Masuk nasi dan goreng hingga kering. Hidangkan
NASI KELAPA |
NASI JEERA -1 |
NASI JEERA-1 Ini sebenar nya nasi jintan manis,selalu nya di masak dengan air tapi saya suka masak dengan santan.Nasi ini ada banyak variasi.
1 cawan beras basmathi,rendam 1 jam,tuskan
21/2 cawan santan atau air
Bahan2 tumis
1 biji bawang besar,mayang
1 sudu teh paste halia
1 sudu teh paste bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3-4 sudu besar minyak
1 cube stock ayam kalau suka
Gajus dan kismis untuk di-tabur
1. Panaskan minyak sapi,tumis bawang hingga garing. Masukan bahan yang lain tumis hingga wangi. Dalam periuk elektrik yang di-letak di-atas api.
2. Masukkan santan atau air dan beras kacau rata angkat periuk masuk ke dalam bekas nya. Masak dengan eletrik sampai masak. Tabur dengan gajus dan kismis. Hidangkan.
NASI JEERA
NASI JEERA-2
NASI JEERA-2
|
2 cawan beras basmathi,direndam 1 jam,tuskan
1/2 kacang peas
1 sudu besar jintan manis
4 cawan air atau santan
4 sudu besar minyak sapi
1 tangkai cilli hijau
1 biji bawang besar,mayang
Garam secukup rasa
1. Tumis bawang,jintan manis dan cilli dengan minyak sapi hingga naik baunya dalam periuk nasi eletrick
2. Masukkan beras,air,kacang dan garam kacau rata.
3. Masak hingga nasi masak. Hidangkan dengan kari.
NASI JEERA-2 |
KICHIDI SAYURAN |
1 cawan beras basmathi,direndam 1 jam,tuskan
1/4 cawan kacang dal,direbus 1/2 masak dan tuskan air disimpan.
1/4 cawan kacang kuda,rendam 5-6 jam,rebus 1/2 masak,tuskan air nya disimpam.
100gm ubi kentang,didadu
100gm labak merah,didadu
1 biji tomato,dicencang
50gm kacang pea
1 sudu besar minyak sapi
2sudu besar minyak
1 biji bawang besar,mayang
2cm halia,tumbuk kasar
3 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2 tangkai daun kari
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh serbuk kari
1/4 sudu teh garam masala
1/4 sudu teh serbuk kunyit
1 cube ayam ,kalau suka
21/2 cawan air & air rebusan
Garam secukup rasa
Bawang goreng dan gajus
1. Panaskan minyak sapi,minyak tumis daun kari,bawang besar hingga garing masukkan bawang putih dan halia goreng hingga wangi dan garing .Masuk tomato kacau rata.
2.Masukkan sedikit air dan masuk serbuk2 kacau rata. Masuk kacang dhall dan kacang kuda kacau rata.
3. Masukkan semua sayur dan beras kacau rata. Tuangkan air. Alihkan semua bahan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa. Tabur dengan bawang goreng dan gajus. Hidangkan
BAHAN2 UNTUK SAKARAI PONGAL |
SAKARAI PONGAL
SAKARAI PONGAL
150gm beras
30gm kacang hijau,tanpa kulit,disangai sampai perang dan direndamkan.
500ml air
70gm gula perang, dicairkan dengan sedikit air dan tapis.
Masak nasi dengan beras campur kacang hijau dengan periuk nasi elektrik. Bila nasi sudah masak (mesti kena ada air lagi). Kacau dan masuk 80ml air lagi dan angkat periuk dari bekasnya dan letak atas dapur api. Masuk gula perang dan masukkan bahan2 di-bawah
30gm kelapa parut
25gm kismis
25gm gajus
1 sudu besar tepung susu
10 biji buah pelaga,buangkan kulitnya dan tumbuk
2 sudu besar gula
1 sudu besar minyak sapi
Garam secukup nya
Kacau sampai nasi menjadi pekat. Ang kat dan sejukkan. Nasi ini akan menjadi keras bila sejuk ..
PONGAL NANGKA |
MEE HAILAM SIMPLE
MEE GORENG KICAP
MEE GORENG KICAP
6OO gm mee kuning
200 gm udang
6-7 batang sawi
4 ulas bawang putih,tumbuk kasar
3 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
1/3 sudu serbuk lada hitam
1/3 sudu gula
1/2 cawan air
Garam kalau perlu
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putin hingga garing.
2. Masukkan udang,sos tiram kicap,lada hitam,gula kacau rata.
3. Masukkan air biar kan mendidih.
4. Bila air mendidih masaukkan mee dan goreng hingga kering. Masukkan sawi dan kacau rata. Boleh di hidangkan.
MEEHUN HAILAM |
MEE HOKKIEN |
KOAY TEOW PENANG |
KOAY TEOW PENANG
600gm koay teow
300gm udang
100gm kerang
150gm tauge
100gm kuchai
3 biji telur,goreng hancur,ketepikan
1 sudu besar bawang putih tumbuk
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar paste cili\
1/2 sudu teh kicap pekat
Sedikit air
3 sudu besar minyak
Garam dan lada sulah secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis bawang puthing hingga garing,masukkan udang,kerang dan goreng sebentar.
2. Masukkan air dan koay teow kacau rata dengan api yang besar,masukkan paste cilli,kicap,lada sulah dan kacau sebati. goreng sebentar. Masukkan telur, kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan tauge dan kuchai kacau rata. Hidangkan panas-panas
KOAY TEOW PENANG |
KOAY TEOW HAILAM |
KOAY TEOW HAILAM
300gm koay teow
1/4 sudu teh kicap pekat
100gm isi ayam,hiris
50gm udang
50gm kubis cina
20gm lobak merah
2 ulas bawang putih,tumbuk
1/4 sudu teh kicap pekat
1/4 sudu teh lada sulah
11/2 cawan air rebusan tulang ayam
1 sudu teh tepung jagung
1 biji telur.
2 sudu besar minyak
1. Panaskkan sedikit minyak dan goreng koay teow dengan kicap pekat. kacau rata,goreng sebentar.ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga garing.
3. Masukkan udang,isi ayam,kicap,lada sulah goreng sebentar. Tuangkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
4. Bila mendidih masukkan sayur dan Koay teow goreng tadi kacau rata pekatkan dengan tepung jagung.
5. Masukkan telur dan kacau rata. Biarkan sebentar. Hidangkan Panas-panas.
KOAY TEOW HAILAM |
MEE LAKSA GORENG
MEE LAKSA GORENG
|
100gm udang
100gm isi ayam,hiris
100gm tauge
40gm kuchai
2 biji telur digoreng hancur
4 biji bawang putih,tumbuk kasar
2 sudu teh serbuk cilli
1 sudu besar kicap pekat
1 cawan air rebusan tulang ayam
Garam secukup rasa.
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga garing masukan udang dan isi ayam goreng hingga ayam masak.
2. Masukan serbuk cilli ,kicap dan air rebusan ayam dan biakan mendidih. Masukkan mee dan kacau hingga Kering, masukkan tauge,telur dan kuchai kacau rata. Hidangkan
BIHUN KERABU |
1 comment:
Semua gambar cantik, terang dan jelas. Makin berselera dibuatnya bila menatap keseluruhan makanan di sini. Tahniah Saudara.
Post a Comment