RASAM AYAM
300gm ayam, tulang ayam atau kaki ayam, potong kechil2
1 biji tomato,potong 4
30gm asam java,diramas dengan 1 litre air dan ditapis dan campur dengan
1 /2 sudu teh lada hitam,tumbuk kasar
1 sudu teh jintan manis,tumbuk kasar
4 ulas bawang putih,tumuk kasar
2cm halia,mayang
1/4 sudu teh serbuk kunyit,kalau suka
Secubit serbuk asafoetida,kalau ada
Garam secukup rasa
dan ketepikan
4 tangkai daun ketumbar,potong
Bahan tumis(A)
1/2 biji bawang besar,mayang
3 tangkai lada kering,potong 3
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar Minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga bawang garing.
2. Masukkan ayam kacau rata, Tuangkan air asam java dan biarkan mendidih
3. Bila ayam sudah masak, masukkan daun ketumbar dan kacau. Matikan api. Hidangkan.
NOTA: Kalau nak rasam yang sedap lagi masukkan 1 cube stock ayam.
1 biji tomato,potong 4
30gm asam java,diramas dengan 1 litre air dan ditapis dan campur dengan
1 /2 sudu teh lada hitam,tumbuk kasar
1 sudu teh jintan manis,tumbuk kasar
4 ulas bawang putih,tumuk kasar
2cm halia,mayang
1/4 sudu teh serbuk kunyit,kalau suka
Secubit serbuk asafoetida,kalau ada
Garam secukup rasa
dan ketepikan
4 tangkai daun ketumbar,potong
Bahan tumis(A)
1/2 biji bawang besar,mayang
3 tangkai lada kering,potong 3
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar Minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga bawang garing.
2. Masukkan ayam kacau rata, Tuangkan air asam java dan biarkan mendidih
3. Bila ayam sudah masak, masukkan daun ketumbar dan kacau. Matikan api. Hidangkan.
NOTA: Kalau nak rasam yang sedap lagi masukkan 1 cube stock ayam.
No comments:
Post a Comment