Thursday, September 20, 2012

CURRY KACANG HIJAU








CURRY KACANG HIJAU


(A)


11/2 cawan kacang hijau,rendam 2 jam

4 tangkai cili hijau,potong

6 ulas bawang putih,belah 2

3cm halia,tumbuk kasar

1 sudu besar jintan putih

1 sudu teh serbuk kunyit


2 litre air

(B)

500gm ubi kentang,potong cube

2 biji tomato,potong 4

1 cawan santan pekat

1 sudu teh serbuk jintan putih

Garam secukup rasa


Bahan tumis (C)

1 biji bawang besar,hiris halus

4 tangkai chili kering,potong

3 tangkai daun kari

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh ulutham parupu,jika ada

3-4 sudu besar minyak

1. Masuk A ke dalam periuk and masak hingga kacang betul2 empuk. Dan biarkan ia pekat sedikit.

2. Masukkan B and biarkan sampai mendidih.

3. Dalam kuali lain tumis C sampai wangi dan bila bawang menjadi wangi tuangkan ke dalam kacang hijau, dan kacau rata masak hingga ubi empuk.

Nota: Curry ini bila panas nampak cair, bila sejuk ia akan menjadi pekat.
.
.


.

4 comments:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

I'm malay and i work at hospital.i have to learn vegeterian and indian cuisine when indian aunty in off duty 😁.thanks for the recepi

Unknown said...

My mother used to make this curry when i was young..very tasty..she even add pouched egg in this curry..thanks for the resepi

Unknown said...

Makan dengan capati sedap,