Sunday, September 22, 2013

ASAM PEDAS



ASAM PEDAS

1.5kg ikan kembung

50 gm asam java ,diperah dengan 1/2 cawan air

11/2 cawan air

3 tangkai bunga kantan,dimayang

10 tang daun kesum,dipetik daun nya

1/2 cawan minyak

Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:

20 tangkai cili kering,buang biji dan rendam
20 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7 batang serai
20 gm belacan
30 gm kunyit

1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak.

2. Masukkan jus asam java,air,bunga kanta dan daun kesum. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.

3. Masukkan ikan,garam dan gula dan biarkan ia mereneh selama 10 minit. Hidangkan








 

1 comment:

Unknown said...

Hi, Saya sangat suka masakan ini.