KARI KACANG HIJAU
Di goreng tanpa minyak hingga perang. Rendam
1-2 jam sampai kembang. Rebus dengan 4 cawan air bersama
2 tangkai cili hijau,potong, 6 ulas bawang putih,potong 2, 2 cm halia tumbuk kasar dan 1/2 sudu makan jintan manis. Masak hingga kacang hanchur. Jika tak cukup air tambah air lagi. Saya pakai pressure cooker.
500 gm labu air,buang kulit dan potong cube.
200 gm tomato,potong cube
1/2 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 cawan air,atau secukup nya
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 biji bawang besar,hiris halus
3 tangkai cili kering.potong
2 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu.jika ada
4 sudu makan minyak
1. Bila kacang sudah hancur masak air,tomato,serbuk jintan dan labu kacau rata dan biarkan mendidih. Masuk santan dan garam kacau rata.
2 Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bawang,chili,biji sawi,daun kari dan ulutham paruppu hingga bawang menjadi perang. Masukkan serbuk chili dan serbuk kunyit dan kacau rata dan terus tuang ke dalam kari kacang . Kacau rata dan mereneh hingga labu empuk .
No comments:
Post a Comment