Saturday, December 14, 2013

ASAM TUMIS IKAN BAWAL

 
 


ASAM TUMIS IKAN BAWAL

1. kg ikan bawal

2 kuntum bunga kantan,hiris halus

6 tangkai daun kesum,dipetik daun nya

2 biji buah tomato,dibelah 4

80 gm asam java,diramas dengan 1/2 cawan air dan tapis.

2  cube ikan bilis,jika suka

3 cawan air

1/2 cawan minyak

Garam gula secukup rasa

Bahan kisar:

20 tangkai cili kering,buang biji dan direndam
Saya guna cili kering yang besar seperti di dalam gambar. Guna 10 tangkai
je. Tak pedas tapi cantik merah nya

20 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

7 batang serai

20 gm belacan

30 gm kunyit hidup

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Tuangkan air ,air asam java,gula,garam dan cube ikan bilis jika guna.

2. Biarkan mendidih dan mereneh hingga naik minyak. Masukkan ikan,tomato, daun kesam dan bunga kantan. Mereneh hingga ikan masak.