KARI AYAM
500 gm
ayam,dipotong kecil2,gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam peram ½ jam.
2 biji ubi
kentang di potong 4
2 biji
tomato,di potong 4
41/2 cawan
(cawan 250ml) air atau pun santan cair
60 gm serbuk
kari daging
1 s/m serbuk
chili
1 s/t serbuk
garam masala,jika ada
2 s/m pes halia
2 s/m pes
bawang putih
Garam
secukup rasa
Daun
ketumbar untuk di tabur
Bahan
tumis
2 batang
kayu manis
2 tangkai
bunga lawang
2 tangkai
daun kari
8 ulas
bawang merah,dihiris halus
3-4 s/m
minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi dan bila bawang menjadi perang.
Masukkan pes halia/bawang putih tumis hingga hilang bau halia.
2.
Masukka
serbuk kari,serbuk chili dan garam masala dan kacau rata masukkan sedikit air
dan tumis hingga naik minyak.
3.
Masakkan
ayam,ubi dan tomato kacau rata. Tuangkan air atau pun santan cair kacau rata.
Dan biarkan sampai mendidih. Mereneh hingga ayam dan ubi masak. Taburkan daun
ketumbar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment