Cuba jangan tak cuba kari ini memang sedap sangat.
KARI
TERUNG
500 gm
terung bulat,potong cube
100 gm
bawang besar,hiris halus
1 biji buah
tomato,cencang
1 s/t jintan
putih
2 tangkai
daun kari
4 s/m minyak
2 cawan air
Garam dan
serbuk perasa secukup rasa
1 s/t serbuk
jintan putih
1 s/t serbuk
chili
¼ serbuk
kunyit
2 s/t serbuk
ketumbar
Kisar
hingga lumat dengan sedikit air
½ cawan
kelapa parut
10 biji
gajus
Tumbuk
lumat
3 tangkai
chili hijau
4 ulas
bawang putih
1 inci halia
1.
Panaskan
minyak masuk jintan putih dan daun kari kacau. Masuk bawang dan tumis hingga
bawang menjadi light brown.
2.
Masuk
pes chili hijau dan tumis lagi hingga hilang bau. Masuk tomato dan kacau rata
masak hingga hancur dan naik minyak.
3.
Masuk
terung dan serbuk2 kacau rata dan tuangkan air kacau dan tutup periuk biar
terung masak. Bila terung nampak masak masukkan pes kelapa dan kacau rata masuk
garam. Dan masak hingga sebati. Sedap di hidang dengan nasi.
Nota: Boleh
juga kalau campur dengan udang atau pun isi ayam.
No comments:
Post a Comment