KOOTU
KACANG BUNCIS
500 gm
kacang buncis,dipotong kecil
¾ gm kacang
dhall, direndam sampai kembang dan dipressure cook sampai betul2 empuk dengan
11/2 cawan,1 s/t jintan putih,2cm halia,cencang dan 5 ulas bawang
putih.Ketepikan
1 biji
tomato,dicencang
11/2 cawan
air
½ cawan santan pekat
1 s/t serbuk
jintan putih
½ s/t serbuk
kunyit
1 s/t gula
Garam
secukup rasa
Bahan
tumis
1 s/t jintan
putih*
1 s/t
ulutham paruppu*
1 s/t biji
sawi*
4 tangkai
chilie kering,dipotong
2 tangkai
daun kari
2 s/m minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk bahan2* kacau rata. Masuk bawang,daun kari dan lada kering
tumis hingga bawang menjadi perang.
2.
Kecilkan
api dan masuk serbuk jintan putih dan serbuk kunyit kacau rata dan masuk tomato
dan kacau rata masak sebentar. Masuk kacang dan kacau rata.
3.
Tuangkan
kacang dhall,air dan santan kacau rata dan biarkan mendidih dan masak hingga
kacang empuk. Masuk garam dan gula secukup rasa. Hidangkan dengan nasi.
Nota: Kacang
boleh digantikan dengan sayur lain.
No comments:
Post a Comment