KARI
MUNGGAI IKAN BILIS
350 gm
munggai,dipotong
300 gm ubi
kentang,dipotong
60 gm ikan
bilis
50 gm asam
java,diramas dengan sedikit air dan tapis
1 cawan
santan
31/2 cawan
air
60 gm serbuk
kari ikan
Garam
secukup rasa
Bahan
tumis:
¼ cawan minyak
1 biji
bawang besar,dihiris nipis
6 ulas
bawang putih
1 s/t halba
3 tangkai
daun kari
1. Panaskan
minyak dan masuk halba kacau dan masuk bawang besar dan bawang putih. Tumis
hingga bawang menjadi sedikit perang.
2. Masukkan
daun kari dan serbuk kari kacau rata dan tuangkan sedikit air dan tumis hingga
naik minyak.
3. Masukkan
semua bahan lain kecuali garam dan kacau rata.Dan biarkan mendidih dan masak
hingga sayur masak dengan api yang kecil. Suaikan rasa dan masuk garam.
Hidangkan dengan nasi.
Nota: kalau
nak sedap lagi campurkan dengan telur rebus dalam 6 biji.
2 comments:
sedapnya chef dah lama kaknoor takmakan munggai ni
ni favourite arwah ayah saya...
sekarang ni susah nak dpt kecuali pergi ke pasar pasar utama
Post a Comment