KARI TEMPEH
250 gm
tempeh,di potong cube dan goreng,ketepikan
300 gm ubi
kentang,dipotong 4
150 gm
kacang panjang,potong 3cm panjang
150 gm
tomato,dibelah 4
3 s/m serbuk
kari daging
4 cawan
santan cair
1 cawan
pekat
Garam,gula
dan perasa seckup nya
Bahan
kisar
10 tangkai
chilie kering,buang biji dan rendam
5 batang
serai,dicencang
3cm
lengkuas,dicencang
5 ulas
bawang merah
4 ulas
bawang putih
2cm halia
1 s/t serbuk
chilie
Bahan
tumis
4 kuntum
bunga cengkih
2 kuntum
bunga lawang
2 batang
kayu manis
2 tangkai
daun kari
¼ cawan
minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi dan masuk bahan kisar dan serbuk
kari dan kacau rata tumis hingga naik minyak.
2.
Masukkan
ubi dan tomato kacau dan tuangkan santan cair dan kacau rata dan biarkan sampai
mendidih. Bila ubi sudah masak masukkan tempeh dan kacang panjang kacau rata
dan tuangkan santan pekat.
3.
Biarkan
mendidih dan bila kacang sudah ½ masak masukkan garam,gula dan perasa kacau dan
tutup api. Hidangkan dengan nasi.
Nota: Kari ini lebih sedap jika di campurkan dengan udang atau pun ikan
bilis.
3 comments:
terimakasih chef dah ada resepi lengkap utk kari tempeh ni
dah cukup bahan mesti nak buat
tak sabar rasa nya nak mencuba
Thank you Nooriah boleh try campur udang sedap
ya chef udang senang pulak dpt kat nottingham ni
cuma tempe tu belum lagi terjumpa..
soon lah akan cuba resepi ni chef
Post a Comment