ROSE
HALWA
150 gm
tepung tang mien
250 gm gula
Secubit
garam
800 ml air
70 gm
gajus,cencang
1 sudu teh
esen rose
Warna merah
80 gm ghee
Kacang
pistachio dan kacang badam cencang untuk hiasan.
Loyang size 20cmx15cm
1.
Masuk
tepung dan garam ke dalam mangkuk dan tuang air sedekit demi sedikit dan kacau
hingga tepung tak berketul tapis kedalam kuali nonstick.
2.
Masak
atas api kecil dan kacau selalu hingga pekat masuk gula dan kacau lagi hingga
pekat masuk warna merah sedikit dan kacau lagi.
3.
Masuk
ghee sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua menjadi sebati masuk esen rose
dan gajus kacau hingga adunan tak melekat di kauli. Tuang kedalam Loyang dan
rata tabur dengan kacang pistachio dan biarkan hingga betul2 sejuk baru
dipotong
No comments:
Post a Comment