PECAL
LOBAK PUTIH
200 gm lobak
putih,dipotong panjang
100 gm
carrot,dipotong panjang
100 gm
tomato,dicencang
150-200 gm
isi ikan kembung bakar,dihancurkan
100 gm
bawang besar,dihiris halus
1 tangkai
chilie hijau,dihiris halus
1 tangkai
chilie merah,dihiris halus
11/2 cawan santan pekat
Jus asam
limau nipis secukup rasa
Garam
secukup rasa
Bahan
tumbuk
2-3 ulas
bawang merah
1 s/t lada
hitam
Sedikit
belacan bakar,jika suka
1.
Rebus
lobak putih dan carrot hingga empuk. Tapis dan biarkan sejuk.
2.
Tumbuk
bahan tumbuk dan campurkan dengan isi
ikan dan campur dengan jus limau dan garam secukup rasa.
3.
Masuk
santan kacau rata. Last masak bawang,chilie dan lobak gaul sebati dan hidang.
No comments:
Post a Comment