KARI
PEDAL DAN HATI AYAM
250 gm hati
ayam
250 gm pedal
400 gm ubi
kentang,dipotong 4
200 gm
tomato,dipotong 4
100 gm
bawang besar,dihiris halus
4 s/m pes
halia bawang putih
2 batang
kayu manis
2 tangkai
bunga lavang
3 tangkai
daun kari
¼ cawan
minyak
5 cawan air
5 cawan air
Garam
secukup rasa
Di campur
dengan sedikit air menjadikan pes:
60 gm serbuk
kari daging
30 gm serbuk
chille
1 s/t serbuk
jintan manis
1 s/t serbuk
jintan putih
1 s/t garam
masala
1 s/t serbuk
ketumbar
1.
Rebus
pedal ayam dengan 2 cawan air dengan pressure cooker hingga empuk.ketepikan
2.
Panaskan
minyak dan masuk kayu manis dan bunga lavang kacau.
3.
Masuk
bawang dan tumis hingga menjadi sedikit perang.
4.
Masuk
pes halia bawang putih dan tumis hingga hilang bau halia.
5.
Masukkan daun kari dan pes rempah tumis hingga
naik minyak.
6.
Masukkan
ubi,tomato,pedal dengan air rebusan nya dan air kacau rata dan tutup periuk dan
biarkan sampai mendidih.
7.
Masak
hingga ubi empuk dan masuk hati ayam dan garam secukup rasa masak hingga hati
empuk dan kari menjadi pekat dan naik minyak.
2 comments:
sedapnyer...
looks delicious
Post a Comment