Friday, February 24, 2017

MASALA VADAI ~ ULUTHAM VADAI



MASALA VADAI

200 gm kadalai paruppu,direndan 4-5 jam

2 s/t jintan manis

2 tangkai chilie kering,dipotong

3 cm halia,dicencang

2 biji bawang besar,dipotong halus

2 tangkai chilie hijau,hiris halus

3 tangkai daun kari,dimayang

Garam secukup rasa

Minyak untuk goreng

1.    Ambil 3 sudu makan kacang dhal dan asingkan .

2.    Kisar kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat dengan sedikit air.

3.    Masukkan kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 3 sudu kacang dan semua bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.

4.    Panaskan minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan dan gelongsorkan ke dalam minyak.

5.    Goreng hingga menjadi perang.




ULUTHAM VADAI

200 gm urad dhal (ulutham paruppu) direndam 4 jam.

1 s/t jintan manis

3 cm halia,dicencang

2 biji bawang besar,dipotong halus

2-3 tangkai chilie hijau,dipotong halus

2-3 tangkai chilie padi,jika suka pedas (tapi jangan banyak sangat nanti pedas)

3 tangkai daun kari,di mayang

3 tangkai daun ketumbar,dimayang,jika ada

Garam secukup rasa

Minyak untuk goreng

1.    Kisar urad dhal dengan jintan manis dan halia hingga sebati dan lumat dengan sedikit air(jangan guna banyak air nanti tak buat nak bentukan)

2.    Campurkan dengan semua bahan lain kecuali minyak. Panaskan minyak dan ambil sedikit doh dengan tangan yang basah dan leperkan dan buat lubang di tengah nya.

3.    Gelongsorkan kedalam minyak dan goreng hingga menjadi perang. Tuskan di atas kertas penyerap minyak.




2 comments:

Naily's Kitchen said...

vadai memang fav saya..sangat sedap ...:)

Ili Mohd Nor said...

Terima kasih sudi sharing recipes aneka vadai ni Chef Thyaga. Kesukaan saya sekeluarga.
Will definitely give these two goodies a try.