MEE HOON
GORENG DAUN LIMAU PURUT
300 gm mee
hoon,dibasuh dan tuskan
250 gm
daging ayam, di hiris nipis
1 batang
serai,diketuk
7 helai daun
limau purut,buang urat nya
½ cube stock
ayam
1 cawan
air,atau pun secukup nya
Jus limau
nipis,secukup rasa
1 tangkai
bunga kantan,dihiris halus
Garam
secukup rasa
2 s/m minyak
Nota: Boleh juga jika nak campur sedikit udang.
Nota: Boleh juga jika nak campur sedikit udang.
Tumbuk kasar
2 batang serai,dihiris halus
1 biji bawang sederhana besar,dihiris
4 ulas putih
6 tangkai chilie padi,atau secukup rasa
3 tangkai daun limau purut
1. Panaskan
minyak dan tumis bahan tumbuk hingga pecah minyak. Masukkan daging ayam dan
goreng hingga ayam menjadi putih.
2. Masukkan
daun limau,serai,stock ayam,jus limau,garam secukup rasa dan air kacau rata
bairkan sampai mendidih.
3. Masukkan
mee hoon dan kacau hingga mee menjadi lembut dan masak,tambah air jika perlu.
Masuk bunga kangan dan gaul rata.tutup api. Boleh di hidangkan.
No comments:
Post a Comment