KUIH
PERIA
1 cawan
tepung beras pulut
2 s/m tepung
beras
Santan pekat
secukup nya
Garam
secukup nya
Campur
tepung pulut dengan tepung beras gaul rata dan masuk garam
secukup nya,
tuangkan santan sedikit demi sedikit and gaul menjadi doh
yang lembut. Bahagikan
doh kepada 2 bahagian dan warnakan
mengikut
warna kesukaan. Saya warnakan hijau dan kuning.
Untuk
inti:
½ cawan
kacang hijau,direndam sampai kembang
1 cawan air
Gula secukup nya
1/3 cawan
santan pekat
1 helai daun
pandan
Garam
secukup
1.
Rendam
kacang selama 5 jam. Rebus kacang dengan daun pandan dan air hingga betul2
empuk ( saya pakai pressure cooker) dan lenyek ketika masih panas.
2.
Masuk
santan dan gula,garam secukup rasa dan masak hingga sedikit kering. Sejukkan
inti dan buat bulat2 dan ketepikan.
3.
Ambil
sedikit doh dan isikan inti didalam nya dan bentukan seperti buah peria dengan
penyepit dan sapukan sedikit minyak keatas nya. Letak di atas daun pisang yang
telah dipotong kecil. Kukus hingga masak.
No comments:
Post a Comment