Thursday, November 30, 2017

TAU FOO VARAVAL



TAU FOO VARAVAL

500 gm tau foo keras, di lecekan kasar

2 biji bawang besar,di hiris halus

1 cm halia,ditumbuk

5 ulas bawang putih,ditumbuk

1 biji buah tomato,dicincang

3 s/m serbuk kari daging

½ s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk garam masala

1 s/m jus asam java,jika suka masam (saya tak masuk)

½ cawan air

Garam dan perasa secukup rasa ( kena rasa masin sedikit baru sedap )

1 s/t jintan manis

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

4 tangkai chilie kering,dipotong 2

4 tangkai daun kari

3 s/m minyak

1.    Panaskan kuali nonstick dan panaskan minyak. Masuk jintan manis,kayu manis dan bunga lawang biarkan sebentar. Masuk bawang,bawang putih and halia tumis hingga hilang bau bawang putih dan halia.

2.    Masukkan daun kari dan chilie kering tumis lagi. Masuk tomato dan kacau rata dan masak hingga tomato hancur dan naik minyak,

3.    Masukkan bahan2 serbuk dan kacau rata dan tuangkan air dan kacau rata. Biarkan sampai air kering sedikit dan naik minyak. Masukkan garam dan perasa kacau rata.

4.    Masukkan tau foo dan kacau sebati dan goreng hingga kering. Hidangkan bersama nasi dan rasam.

Nota: jika suka boleh juga di campurkan dengan sedikit ikan bilis atau pun daging ayam atau pun udang cincang. Yang ini saya buat cara vegetarian.






No comments: