SERI MUKA
TANPA TELUR
Recipe asal dari KAK SUZANA SHANAMIDOM
Recipe asal dari KAK SUZANA SHANAMIDOM
500 gm beras
pulut
21/2 cawan
santan cair
1 s/m air
daun pandan
11/2 s/t
garam
Rendam pulut
sekurang-kurangnya 4 jam. Basuh dan toskan sehingga air kering.
Masukkan
kedalam Loyang dan masukkan santan dan garam kacau rata dan kemudian kukus
selama 30 minit.
Apabila
pulut sudah masak,angkat dan gaul sehingga sebati. Masuk kedalam Loyang 10x10
and disapu minyak dan dialas dengan plastic tekan padat.ketepikan
11/2 cawan
tepung gandum
2 s/m tepung
beras
2 s/m tepung
jagung
1 cawan gula
( saya kurangkan dan guna ½ cawan jer)
1 cawan air
daun pandan,potong halus 8 helai daun pandan dan kisar dengan air.
2 cawan
santan pekat
Sedikit
warna hijau
½ garam atau secukup rasa
Campurkan
semua bahan diatas dan kacau hingga sebati. Dan tapis tuangan kedalam periuk
dan kacau baru potong.hingga naik wap. Tuangkan ke atas pulut dan kukus hingga
masak. Tunggu sejuk
1 comment:
Its amazing you being a non malay and that your serimuka looks perfect. Just dropping by to praise you Mr Tyaga.Mere 20c for for being sous-chef to late Mok Wan but experience lasts a lifetime.
Post a Comment