KARI AYAM PENCEN
500gm ayam pencen,potong
3 biji ubi kentangpotong 4
2 biji tomato,potong 4
4-5 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk chilli
2 sudu besar pes halia
2 sudu besar pes bawang putih
1 litre ait
Garam secukup rasa
Bahan tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
3-4 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi dan bila bawang sudah garing. masukkan pes halia dan bwang putih. Goreng hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan tuangkan air kacau rata. Tutup periuk dan biar mendidih hingga ayam empuk(lebih kurang 1 jam dengan api yang kechil)
3. Masukkan serbuk kari dan serbuk chilli, ubi kentang dan tomato. Bairkan ia mereneh sampai ubi masak
500gm ayam pencen,potong
3 biji ubi kentangpotong 4
2 biji tomato,potong 4
4-5 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk chilli
2 sudu besar pes halia
2 sudu besar pes bawang putih
1 litre ait
Garam secukup rasa
Bahan tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
3-4 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi dan bila bawang sudah garing. masukkan pes halia dan bwang putih. Goreng hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan tuangkan air kacau rata. Tutup periuk dan biar mendidih hingga ayam empuk(lebih kurang 1 jam dengan api yang kechil)
3. Masukkan serbuk kari dan serbuk chilli, ubi kentang dan tomato. Bairkan ia mereneh sampai ubi masak
No comments:
Post a Comment