RESIPI SPECIAL HARI PONGAL
INJI PULI ( HALIA MASAM MANIS)
Inji puli ini ada lah sambal yang selalu nya orang India suka makan dengan nasi. Inji puli ini boleh juga di makan dengan roti.
(A)
100gm halia,di-mayang halus
75gm bawang besar,mayang halus
5-6 chilli padi,potong halus
3 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu
4-5 sudu besar minyak
(B)
11/2 cawan air asam java pekat
50gm gula merah atau gula melaka
1 sudu besar gula
1 sudu teh serbuk chilli
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan B dan kacau rata, biarkan mendidih hingga pekat.Hidangkan dengan nasi.
INJI PULI SANDWICH
4 keping roti
Inji puli se cukup nya
1. Sapu inji puli kepada roti
2. Potong kulit roti di sekelilingnya senipis yang boleh.
3. Potong sandwic dalam bentuk segi empat.
INJI PULI ( HALIA MASAM MANIS)
Inji puli ini ada lah sambal yang selalu nya orang India suka makan dengan nasi. Inji puli ini boleh juga di makan dengan roti.
(A)
100gm halia,di-mayang halus
75gm bawang besar,mayang halus
5-6 chilli padi,potong halus
3 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu
4-5 sudu besar minyak
(B)
11/2 cawan air asam java pekat
50gm gula merah atau gula melaka
1 sudu besar gula
1 sudu teh serbuk chilli
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan B dan kacau rata, biarkan mendidih hingga pekat.Hidangkan dengan nasi.
INJI PULI SANDWICH
4 keping roti
Inji puli se cukup nya
1. Sapu inji puli kepada roti
2. Potong kulit roti di sekelilingnya senipis yang boleh.
3. Potong sandwic dalam bentuk segi empat.
No comments:
Post a Comment