SAMBAL IKAN PARI
500 gm ikan pari,potong dan gaul dengan garam dan kunyit dan goreng,ketepikan
1 labu bawang besar,mayang
3 biji tomato,potong empat
3 sudu besar sos tomato,atau secukup rasa sendiri
1 cawan air
Gula,secukup rasa
Minyak
Bahan kisar
20 tangkai cili kering,buang biji nya dan rendam
5 ulas bawang merah.
2 ulas bawang putih
1cm belacan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan sos tomato dan kacau rata.
2. Masukkan air dan gula biarkan sampai mendidih. Bila kuah sudah pekat rasa garam nya kalau tak cukup masakkan sedikit garam.
3. Masukkan bawang besar,tomato dan ikan kacau rata. Biarkan sebentar. Tutup api. Boleh lah dihidangkan.
.
.
No comments:
Post a Comment