AYAM OH
Recipe Asianfoodrecipe
1 kg ayam,dibuang kulit dan
lemak potong kechil2
500gm ubi kentang,potong 4
5 cm halia,hiris halus
8 ulas bawang putih,tumbuk
kasar
3 sudu makan tau cheong
1.5 liter air
21/2 sudu makan kicap cair
1/2 sudu kicap pekat,saya tampah lagi 1 sudu teh.
3 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik wangi. Masukkan tau cheong dan tumis lagi hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau rata goreng selama 3 mint. Tuangkan air kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Bila mendidih masukkan ubi kacau rata dan biar mereneh hingga
ubi dan ayam empuk.
4. Masukkan kicap cair,kicap pekat dan garam. Kacau rata masak sebentar lagi. Hidang panas dengan nasi.
No comments:
Post a Comment