SOTHI PETOLA UDANG
500 gm petola
300 gm udang
2 biji tomato
600 ml santan cair
250 ml santan pekat
Garam dan sedikit gula
Bahan kisar
1 biji bawang besar
20 gm bawang putih
20 gm halia
20 gm kunyit hidup
1 sudu makan jintan manis
Bahan tumis
1 big bawang besar,hiris halus
2-3 cili merah atau hijau
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan manis
3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan petola dan tomato kacau rata dan tuangkan santan cair. Biarkan sampai petola 1/2 masak. Masukkan garam dan gula kacau rata.
3. Masukkan udang dan masak sebentar. Masukkan santan pekat kacau rata. Biarkan mendidih. Hidangkan dengan nasi.
.
No comments:
Post a Comment