KARI TAU FOO
5 keping tau foo keras,dibelah 2 dan goreng ketepikan
150 gm kacang panjang
150 tomato,belah 4
1 s/m serbuk chili
3 s/m serbuk kari daging
1 s/t serbuk garam masala,jika ada
5 cawan santan
1 s/t gula
Garam dan perasa secukup rasa
Bahan Kisar:
10 tangkai chili kering,di-rendam
5 batang serai
3cm lengkuas
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
Bahan tumis:
4 buah pelage
4 bunga cengkih
4 kuntum bunga lawing
2 batang kayu kulit manis
2 tangkai daun kari
3-4 sudu makan minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik Wangi. Masuk pes kisar,serbuk kari,serbuk chili and garam masala tumis hingga naik wang and naik minyak.
2. Tuang santan dan kacau rata biarkan mereneh dengan api yang kecil hingga sedikit pekat. Masuk tau foo,tomato dan kacang panjang dan biarkan mendidh masuk garam,gula dan serbuk perasa. Kacau rata bila kacang sudah masak tutup api.
Nota: Masakkan ini vegetarian pasal saya tak makan daging ker apa2 benda yang ada darah. Jika suka boleh juga di-masukkan udang atau pun ikan bilis. Boleh juga nak masak cube stock ayam.
1 comment:
my feveret ni
Post a Comment