PAPADUM
KARI
16 keping
papadum yang bulat besar di-goreng dan di patah 2,ketepikan
50 gm asam
java(yang berbiji) diramas dengan 41/2 cawan air dan ditapis kan.
1 cawan
santan pekat
2 biji
tomato,(optional)di belah 4
60 gm serbuk
sambar*
1 s/m serbuk
chilie*
2 s/m tepung
kacang kuda*
Bahan2
tanda* di campur dengan sedikit air dan menjadi pes. Serbuk sambar boleh di
beli di kedai runcit india.
Garam
secukup rasa dan sedikit serbuk perasa jika suka.
Bahan
tumis:
2 biji
bawang besar,dihiris halus
10 ulas
bawang putih,dibelah2
2 tangkai
daun kari
11/2 s/t halba
¼ cawan
minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis sampai wang dan bawang menjadi perang.
2.
Masuk
pes rempah dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan air asam dan santan kacau
rata dan biarkan mereneh hingga nak minyak
dan pekat dengan api yang kecil.
3.
Last2
masuk tomato dan papadum dan biarkan
mendidih sebentar. Rasa dulu sebelum masuk garam.
Nota: Hidang ini sedap di makan dengan lauk ikan bilis goreng,telur masin
kootu bendi.
No comments:
Post a Comment