SOTHI
AYAM
Resipi Khas Hari Deepavali
500 gm
ayam,potong kecil
300 gm ubi
kentang,dipotong 4
2 biji
tomato (medium size),dipotong 4
31/2 cawan
santan cair
1 cawan
santan pekat
Garam
secukup rasa
Sedikit daun
ketumbar,cencang
Bahan
kisar:
100 gm
bawang merah
25 gm bawang
putih
25 gm halia
1 tsp jintan
putih
4 biji buah
pelaga
1 batang
kayu manis,ditumbuk dulu
4 kuntum
bunga cengkih
1s/m + 1s/t
serbuk kunyit
Kisar semua
bahan di atas hingga lumat dengan sedikit air
Bahan
tumis:
1 biji
bawang besar,hiris halus
1 s/t biji
sawi
1 s/t halba
1 s/t jintan
putih
2 tangkai
daun kari
3 tangkai
chilie hijau
2-3 s/m
minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes kisar
dan kacau rata dan tumis hingga naik minyak dan hilang bau.
2.
Masuk
ayam,ubi dan tomato dan kacau rata tuangkan santan cair dan kacau rata.Biarkan
mendidih dan masak hingga ubi empuk dan ayam sudah masak. Tuangkan santan pekat
dan garam dan kacau rata biarkan sampai mendidih. Tutup api dan tabur daun ketumbar.
Hidang dengan mutu mayam atau pun nasi.
No comments:
Post a Comment