Wednesday, February 3, 2016

RASAM IKAN



 
RASAM IKAN

400 gm ikan,ikut suka lah nak pakai ikan apa pun.

41/2 cawan air

30-40 gm asam java,atau secukup rasa sendiri,di-ramas dengan air dan tapis.

2 biji tomato,dipotong empat

Sedikit daun ketumbar untuk ditabur

Garam secukup rasa

½ cube ikan jika suka,saya tak pakai

Bahan tumbuk

7 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

1 s/t jintan putih

1 s/t lada hitam

½ s/t serbuk kunyit

¼ s/t serbuk asafoetida,jika ada

Bahan tumis

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

3-4 tangkai chili kering,dipotong

2 tangkai daun kari

1 s/m minyak

1.    Masuk bahan tumbuk kedalam air asam dan kacau rata,ketepikan.

2.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi.

3.    Tuangkan air asam kedalam dan kacau rata,masuk ikan dan buah tomato dan kacau rata.

4.    Biarkan mendidih dan biar ikan sudah masak masuk garam dan daun ketumbar. Hidang dengan nasi.

Nota: sedap jika dimasak dengan kepala ikan merah.




No comments: