CHAWAL
KHEER
Resipi saya dari Majalah SAJI
Resipi saya dari Majalah SAJI
1 cawan nasi
lembik
21/2 cawan
susu segar
1 cawan
santan pekat
½ cawan susu
pekat
5 sudu makan
Gula secukup rasa
2 sudu teh
ghee
½ teh serbuk
buah pelaga
30 gm
gajus,cencang
30 gm
badam,cencang
30 gm
kimis,cencang
30 gm
pistachio,cencang
3 cubit
garam
Masak
susu,susu pekat,santan dan nasi hingga mendidih sebati dalam periuk
nonstick
(kena kacau selalu) Masukkan bahan lain dan suaikan rasa jika kurang manis
tambah gula lagi.Masak dalam 1-2 mint lagi tutup api. Hidang panas atau pun
sejuk. Selamat mencuba
Nota: Nasi
tu saya masak gunakan beras hancur.
No comments:
Post a Comment