VADAI
TEMPEH
300 gm
tempeh,dicencang tapi jangan pulak cencang halus sangat.
30 ikan
bilis,direndam dan tumbuk kasar
1 biji
bawang,dihiris halus
2 cm
halia,dicencang
4-5 tangkai
chilie padi,di hiris
3 tangkai
daun kari,di mayang
1 s/t jintan
manis,ditumbuk kasar
1 s/t serbuk
kunyit
½ cube ikan
bilis
Garam,jika
perlu
1 biji
telur,dipukul
Minyak untuk
goreng
1.
Campur
semua bahan di-atas kacuali minyak ,garam dan telur. Kacau sebati (jangan
lecek) Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gual hingga boleh di bentu. Rasa
dulu jika perlu masak garam then add in dan kacau rata.
2.
Ambil
sedikit adunan dan bentukkan bulat dan leperkan dan masuk kedalam minyak yang
telah di panaskan. Goreng dengan api
yang kecil hingga menjadi kuning emas.
3.
Tuskan
di atas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan sos chilie.
Nota: Ikan
bilis boleh digantikan dengan udang atau pun ayam cencang.
No comments:
Post a Comment