Thursday, May 19, 2016

VADAI TEMPEH



VADAI TEMPEH

300 gm tempeh,dicencang tapi jangan pulak cencang halus sangat.

30 ikan bilis,direndam dan tumbuk kasar

1 biji bawang,dihiris halus

2 cm halia,dicencang

4-5 tangkai chilie padi,di hiris

3 tangkai daun kari,di mayang

1 s/t jintan manis,ditumbuk kasar

1 s/t serbuk kunyit

½ cube ikan bilis

Garam,jika perlu

1 biji telur,dipukul

Minyak untuk goreng

1.    Campur semua bahan di-atas kacuali minyak ,garam dan telur. Kacau sebati (jangan lecek) Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gual hingga boleh di bentu. Rasa dulu jika perlu masak garam then add in dan kacau rata.

2.    Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat dan leperkan dan masuk kedalam minyak yang telah di panaskan. Goreng  dengan api yang kecil hingga menjadi kuning emas.

3.    Tuskan di atas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan sos chilie.
Nota: Ikan bilis boleh digantikan dengan udang atau pun ayam cencang.





No comments: