PAAL KOZHUKATTAI ( badak berendam )
Resipi saya dari Majallah SAJI
21/2 cawan susu segar
1/2 cawan santan pekat
½ cawan gula,atau secukup rasa
sendiri
¼ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk buah pelaga
½ sudu makan tepung jagung,campurkan
dengan sedikit air
1 cawan tepung beras
Air panas mendidih secukup nya
Sedikit koma-koma untuk di tabur
1.
Masukkan tepung beras kedalam
mangkuk dan tuangkan air mendidih ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil
kacau hingga menjadi doh yang pekat dan panas. Biarkan sejuk.
2.
Bila doh sudah sejuk sapu tangan
dengan sedikit minyak uli sampai sebati dan ambil 1 sudu teh doh dan
golekkannya supaya menjadi bulat. Ketepikan.Kukus bebola selama 2
mint.Ketepikan
3.
Panaskan susu segar dan santan
dengan api yang kecil. Bila mendidih masukkan gula,garam dan serbuk pelage
kacau rata. Tuangkan campur tepung jagung dan kacau rata bila susu menjadi
pekat sedikit masuk bebola tepung beras dan kacau rata tutup api. Tabur koma
koma. Boleh di hidang panas atau pun sejuk.
1 comment:
menarik sekali tampilannya.. sepertinya enak buat dimakan... Makasih <a href="http://www.baliwallpaper.com/> untuk</a/>infonya...
Post a Comment