PISANG
GORENG MASALA
500 gm
pisang kari,saya tak tahu nama pisang ini tengok gambar dibawa ya. Kalau buat
dengan pisang lain dia tak sedap.Buang kulit nya tapi kena buang yang hijau tu
jer jangan buang banyak pulak. Terus masuk dalam air kalau tidak dia akan
menjadi hitam. Potong nipis2 dan terus masuk kedalam air.
11/2 s/m
serbuk chilie
½ s/m serbuk
kunyit
Garam
secukup rasa
Daun kari
secukup nya
Minyak untuk
goreng
1.
Panaskan
minyak. Tapiskan air dan gaul sebati gaul pisang dengan serbuk kari,serbuk
kunyit dan garam gaul sebati.
2.
Masuk
pisang kedalam minyak dan goreng. Jangan masuk banyak2 nanti dia tak garing. Goreng hingga garing. Last sekali goreng daun
kari dan campur. Bila dah sejuk boleh lah simpan di dalam bekas ketap udara.
Kita orang india suka makan dengan nasi sebagai lauk.
No comments:
Post a Comment