UBI
KENTANG GORENG MASALA
500 gm ubi
kentang (yang kecil2) direbus dengan kulit nya sampai masak.sejukkan dan buang
kulit simpan dalam peti sejuk semalam.
1 s/m minyak
atau pun ghee
1 s/t serbuk
chilie,atau secukup rasa sendiri.
½ s/m gula
Garam,
secukup rasa
2 s/m air
4 tangkai
daun kari
Minyak untuk
goreng
1.
Potong
ubi dan ketepikan. Panaskan minyak dan goreng daun kari angkat hancurkan
sedikit dan ketepikan.
2.
Goreng
ubi sampai perang angkat dan tuskan. Dalam kuali lain panaskan minyak 1 sudu
makan dan masuk air,daun kari,serbuk chilie,gula dan garam.
3.
Kacau
rata dan masukkan ubi goreng tadi dan gaul rata goreng hingga kering. Sedap di
makan bersama nasi dan rasam.
No comments:
Post a Comment