Sunday, September 4, 2016

UBI KENTANG GORENG MASALA



UBI KENTANG  GORENG MASALA

500 gm ubi kentang (yang kecil2) direbus dengan kulit nya sampai masak.sejukkan dan buang kulit simpan dalam peti sejuk semalam.

1 s/m minyak atau pun ghee

1 s/t serbuk chilie,atau secukup rasa sendiri.

½ s/m gula

Garam, secukup rasa

2 s/m air

4 tangkai daun kari

Minyak untuk goreng

1.    Potong ubi dan ketepikan. Panaskan minyak dan goreng daun kari angkat hancurkan sedikit dan ketepikan.

2.    Goreng ubi sampai perang angkat dan tuskan. Dalam kuali lain panaskan minyak 1 sudu makan dan masuk air,daun kari,serbuk chilie,gula dan garam.

3.    Kacau rata dan masukkan ubi goreng tadi dan gaul rata goreng hingga kering. Sedap di makan bersama nasi dan rasam.





No comments: