Wednesday, August 31, 2016

BINGKA UBI KAYU



BINGKA UBI KAYU

1 kg ubi kayu,bersih dan dipotong kecil2.

11/2 cawan air

350 gm santan pekat

250 gm gula,atau secukup rasa

2 biji telur,dipukul

2 s/m ghee

2 cubit garam

1.    Blend ubi dengan air sampai lumat tapi jangan lumat sangat. Masuk kedalam kain muslin dan perah keluar air nya kedalam bekas dan bairkan selama 15 mint. Tuangkan air yang di atas dan ambil pati nya.

2.    Dalam bekas lain campurkan ubi,pati ubi,telur,gula,garam,santan dan ghee gaul sebati.grease tin 4 segi 18cm dengan ghee.tuankan batter kedalam tin.

3.    Panaskan oven 180c dan bakar selam 1 jam atau pun sampai masak. Biarkan betul2 sejuk baru potong.  Hidang dengan teh atau pun kopi.

Nota: Oven saya buat hal last minit itu yang tak berapa garing diatas tu.

 



No comments: