BINGKA
UBI KAYU
1 kg ubi
kayu,bersih dan dipotong kecil2.
11/2 cawan
air
350 gm
santan pekat
250 gm
gula,atau secukup rasa
2 biji
telur,dipukul
2 s/m ghee
2 cubit
garam
1.
Blend
ubi dengan air sampai lumat tapi jangan lumat sangat. Masuk kedalam kain muslin
dan perah keluar air nya kedalam bekas dan bairkan selama 15 mint. Tuangkan air
yang di atas dan ambil pati nya.
2.
Dalam
bekas lain campurkan ubi,pati ubi,telur,gula,garam,santan dan ghee gaul
sebati.grease tin 4 segi 18cm dengan ghee.tuankan batter kedalam tin.
3.
Panaskan
oven 180c dan bakar selam 1 jam atau pun sampai masak. Biarkan betul2 sejuk
baru potong. Hidang dengan teh atau pun
kopi.
Nota: Oven saya buat hal last minit itu yang tak berapa garing diatas tu.
Nota: Oven saya buat hal last minit itu yang tak berapa garing diatas tu.
No comments:
Post a Comment