BIRYANI
IKAN
500 gm ikan
tengiri,dipotong dan sapu dengan sedikit garam dan kunyit.
2 biji
bawang besar,dihiris halus
1 biji
tomato,dicencang
4 tangkai
chilie hijau,dibelah
2 s/m pes
halia bawang putih
1 cawan
yoghurt
25 gm daun
pudina,cencang
25 gm daun
ketumbar
2 s/t serbuk
chilie
11/2 s/m
serbuk ketumbar
2 s/t serbuk
jintan putih
2 s/t serbuk
biryani
1 cube ikan
bilis
1 s/t jus
limau nipis
¼ cawan
butter,cairkan
Garam
secukup rasa
50 gm
gajus,goreng dengan sedikit butter
50 gm
kismis,goreng dengan sedikit butter
Untuk
nasi:
300 gm beras
biryani panjang,direndam ½ jam dan tuskan
3 cawan air
panas di campur dengan ½ keping stock ikan bilis.
½ cawan susu
sejat atau pun santan pekat
4 ulas
bawang merah,dihiris halus
1 s/m pes
halia bawang putih
3-4 s/m
butter
2 batang
kayu manis*
4 biji buah
pelaga*
4 kumtum
bunga cengkih*
2 tangkai
bunga lavang*
1 helai daun
bay*
Garam
secukup rasa
Sedikit daun
pudina dan daun ketumbar cengcang.
¼ cawan air
dicampur dengan warna kuning.
Masak
ikan:
1.
Panaskan
butter dan goreng ikan angkat dan ketepikan. Dalam butter yang sama masuk
bawang dan chilie hijau tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.
2.
Masukkan
pes halia bawang putih tumis hingga hilang bau mentah. masuk rempah serbuk dan
sedikit air tumis hingga naik minyak.
3.
Masukkan
tomato dan cube ikan bilis tumis hingga sebati. Masuk yoghurt,daun pudina dan
daun ketumbar kacau dan tumis hingga naik minyak. Masuk jus limau dan garam
secukup rasa.
4.
Masuk
ikan dan kacau rata jaga2 jangan bagi ikan hanchur. Ketepikan. Masak nasi.
Masak
nasi:
1.
Panaskan
butter dan tumis bahan* hingga naik wangi. Masuk bawang dan tumis hingga
sedikit perang. Masuk pes halia dan tumis hingga hilang bau mentah.
2.
Masuk
beras dan kacau rata. Tuangkan air dan susu kacau rata masak garam secukup
rasa. Tuangkan ke dalam rice cooker dan masak hingga nasi masak.Tuangkan air
warna kuning ditepi nasi dan biarkan sebentar.
3.
Bila
nasi sudah masak lapis kan nasi dengan lauk ikan dalam periuk lain tabur gajus
dan kimis. Lapis hingga habis. Tutup periuk dan simpan 1 jam sebelum hidang
dengan raita.
No comments:
Post a Comment