PAYASAM
BERAS
½ cawan
beras,disangai hingga menjadi sedikit perang,kisar kasar dan ketepikan.
1/3 cawan
kacang hijau tanpa kulit,disangai hingga menjadi sedikit perang.ketepikan.
¼ cawan
kacang kadalai paruppu.direndam 5 jam atau pun sampai kembang.
5 s/m biji
sagu
200 gm gula
perang (chap bintang)
¼ cawan
gula,atau pun secukup rasa sendiri
1 tin susu
cair
1 cawan
santan pekat
4 cawan air
2 cawan
air,untuk rebus kacang hijau
2 sudu teh
minyak sapi
50 gm gajus
30 gm kismis
1 s/t serbuk
buah pelaga
2 helai daun
pandan
½ s/t garam
1.
Rebus
kacang hijau yang sudah disangai hingga kembang dengan 2 cawan air. Bila sudah
kembang masukkan kacang kadalai paruppu,beras dan 4 cawan air dan biarkan
mendidih.
2.
Bila
beras sudah kembang dan masak masuk biji sagu dan daun pandan kacau rata. Bila
biji sagu sudah menjadi jernih.
3.
Masuk
gula merah,gula dan garam kacau rata. Bila gula merah sudah sebati. Masukkan
susu dan santan kacau rata dan kecilkan api.
4.
Dalam
kuali lain panaskan minyak sapi dan tumis gajus dan kismis hingga gajus sedikit
perang. Tuangan kedalam payasam . kacau rata.
5.
Last
masukkan serbuk buah pelaga dan kacau rata. Hidang panas atau pun sejuk.
No comments:
Post a Comment