TALAM LABU
Bahagian labu(A)
300gm labu,buang kulit dan rebus sampai masak,lecek
250gm gula
100gm tepung green pea
900ml air
Se cubit garam
Bahagian santan(B)
350ml santan pekat
270ml air
50gm tepung green pea
80gm sugar
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
1. Guna dua periuk yang berasingan . Campurkan semua bahan A dalam satu periuk dan bahan B kedalam periuk kedua.
2. Kacau serentak diatas api yang sederhana. Hingga kental tuang kedalam loyang 8cm berselang-seli dan kacau hingga menjadi macam marble. Biarkan sejuk baru dipotong.
.
Bahagian labu(A)
300gm labu,buang kulit dan rebus sampai masak,lecek
250gm gula
100gm tepung green pea
900ml air
Se cubit garam
Bahagian santan(B)
350ml santan pekat
270ml air
50gm tepung green pea
80gm sugar
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
1. Guna dua periuk yang berasingan . Campurkan semua bahan A dalam satu periuk dan bahan B kedalam periuk kedua.
2. Kacau serentak diatas api yang sederhana. Hingga kental tuang kedalam loyang 8cm berselang-seli dan kacau hingga menjadi macam marble. Biarkan sejuk baru dipotong.
.
No comments:
Post a Comment