Sunday, April 10, 2016

PANCHA MIRUTHAM



PANCHA MIRUTHAM

Resipi saya dari Majalah SAJI

100 gm buan nenas

100 gm buah nangka

100 gm buah mempelam,buang kulit

100 gm buah apple hijau,dibuang kulit

100 gm buah kurma,buang biji nya

500 gm pisang

½ cawan gula perang (saya guna chap bintang )Tumbuk halus

1 sudu ghee cair

2 sudu makan madu

1 sudu serbuk buah pelaga

1.    Masukkan buah,mempelam,nenas,apple, kurma,nangka,gula perang dan madu ke dalam blender masuk ¼ cawan air suam dan blend sampai hancur buah2 tapi jangan sampai lumat.

2.    Tuangkan ke dalam mangkuk dan masuk pisang dan lecek dengan tangan sampai pisang hancur kacau dengan ghee dan serbuk pelaga sampai sebati. Sejuk dalam peti ais dan hidang sejuk. Hiaskan dengan potongan buah buahan