Monday, August 22, 2016

SAMBAL AYAM



SAMBAL AYAM

1 ekor ayam( yang besar),dipotong dan di gaul dengan serbuk kunyit dan garam ketepikan selama ½ jam goreng tapi jangan sampai garing.

½ cawan sos chilie

2 cawan air

½ s/m serbuk garam masala,jika tidak ada digantikan dengan 2 batang kayu manis,4 tangkai bunga lawang

4 tangkai daun kari

½  cawan minyak

Garam  dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan kisar

200 gm bawang besar,dipotong

50 gm bawang putih

40 gm halia

3 batang serai

30 tangai chilie kering,buang biji dan rendam

1 s/m serbuk chilie

1.    Kisar semua bahan kisar hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis kayu kulit manis dan bunga lawang. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak dan garing dengan api yang kecil. Masuk daun kari kacau rata.

2.    Tuangan air, sos chilie dan perasa masak hingga naik minyak masukkan ayam goreng dan kacau rata. Rasa dulu sebelum masak garam. Bila sudah sebati tutup api. Hidang bersama nasi lemak atau pun nasi tomato.






No comments: